Kompozitni ispuni – Bele plombe

Kod karijesnih lezija gde nije ugrožen vitalitet zuba (živac), vrši se konzervativni zahvat koji podrazumeva uklanjanje mekih i inficiranih delova zuba (karijesa) i postavljanje adekvatnog ispuna (plombe). Ispuni su isključivo od visokokvalitetnih kompozitnih materijala poslednje generacije. U potpunosti zadovoljavaju najviše estetske standarde tako da zub nakon tretmana izgleda prirodno i u skladu sa ostalim zdravim delom zuba (tzv. bele plombe).

Pored visokoprecizne estetike, bitno je i uspostaviti odgovarajuću funkciju koja je bila narušena zubnim defektom. Pravilnim modelovanjem plombe, odnosno formiranjem kvržica, f isura ili jamica (tzv. brežuljkasta površina), omogućava se pravilan odnos zuba dveju vilica. Ovaj odnos je jako bitan i na njega treba staviti akcenat kod postavljanja plombe.

Pogledajte primer pacijenta pre i posle tretmana (prevucite kursorom levo odnosno desno)

Ukoliko se nepravilno uspostavi, kao posledica će se javiti trauma zuba, bol u viličnim zglobovima, zatim nemogućnost pravilnog mlevenja hrane prilikom ishrane, kao i smetnje u govoru. Ako se ove nepravilnosti uhroniče, mogu dovesti i do ozbiljnijih problema kao što su nekroza zuba, parodontopatija, jake glavobolje i nepravilno varenje (zbog lošeg mlevenja hrane).
Znači, zub nakon postavljanja plombe mora da zadovolji sve funkcionalne i estetske zahteve. Pri tom ne sme da naruši harmoniju oralne sredine.