Mobilne zubne proteze za decu

Usluga

Mobilne proteze

Terapija mobilnim protezama za decu, spada u oblast stomatologije koja se naziva ortopedija vilica ili ortodoncija. To je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, a kao krajnji rezultat ima uspostavljanje harmonije lica u celosti. Ortodontske nepravilnosti nastaju kao posledica minimalnih odstupanja u rastu i razvoju, usled dejstva genetskih faktora kao i faktora spoljne sredine. Nepravilno izrasli zubi narušavaju estetiku, funkciju i utiču na zdravlje usne šupljine.

Ortodontska terapija mobilnim protezama se sprovodi u dečjem ili adolescentnom uzrastu, kada vilica i zubi još uvek nisu definitivno formirani. Pre početka ortodontske terapije neophodno je izvršiti detaljnu analizu problema, jer je dijagnostika izuzetno važna da bi se osmislila terapija koja je za svakog pacijenta individualna. Analiza i priprema uključuje: snimanje vilica i zuba, analizu snimaka, zatim uzimanje otiska vilice, odnosno skeniranje vilica i izradu studijskih modela. Zatim se pristupa izradi mobilnih proteza za zube.

Mobilne proteze

Šta su mobilne proteze?

To su proteze za zube koje se prave za decu, kako bi se ispravile nepravilnosti položaja zuba i vilica i korigovale loše navike (npr. nepravilno gutanje). Što je osoba bliža dobu kad se potpuno završava rast, nepravilnosti vilica teže se ispravljaju. Zato je važno da se prvi ortodontski pregled uradi sa 6 godina, da bi, ukoliko je potrebna, terapija mogla da se sprovede na vreme.

Postoje dve vrste mobilnih proteza. To su pločaste (mnogo više u upotrebi) i funkcionalne proteze za decu.

Pločasti aparat je proteza koja se koristi da bi se pomerili određeni zubi ili čitava grupa nepravilno postavljenih zuba. Ona takođe ima za cilj da proširi i oblikuje zubni luk, odnosno vilicu. Ove mobilne proteze se pomoću žičanih kukica pričvršćuju za zube, što im daje stabilnost. Poseduju i aktivne elemente (šrafove i žičane opruge) pomoću kojih mehanički deluju na zube i vilice.Ovakva vrsta proteza može da se izrađuje za gornju ili donju vilicu, a koristi mehaničku silu koju žičani deo proteze vrši na zube.

Preporučuje se da se ovaj aparat nosi tokom spavanja i tokom boravka u kući, kako bi period dana kada se proteza nosi, bio duži od perioda kada se ona ne nosi. Tokom jela i fizičkih aktivnosti, pločasti aparat bi trebalo skinuti.

Funkcionalni aparati, odnosno mobilne proteze sa funkcionalnom namenom, u svom sastavu nemaju aktivne elemente odnosno izvor sile, već samim svoji prisustvom aktiviraju – nadražuju mišiće koji stimulativno deluju na rast i razvoj mekih, zubnih i koštanih struktura lica i vilica.

Dakle, upotrebljavaju se kada je potrebno menjati tonus i aktivnost mišića vilica, a koriste se najčešće za korekciju nepravilnog zagrižaja, promenu disanja i gutanja, kao i kod logopedskih intervencija.

Cena

Mobilne proteze za decu - cena?

Svakako, cena proteza za decu je bitan, ali ne i odlučujući faktor. Uvek treba imati na umu da se ova terapija primenjuje da bi se rešili funkcionalni i estetski problemi u ranoj dobi pacijenata i da bi se predupredile ozbiljnije i mnogo skuplje intervencije.

Nemojte odugovlačiti i tražiti nebitne izgovore i razloge da preskočite zubara. Zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” što pre. Naš tim stručnjaka i profesionalaca postaraće se da pregled protekne što je prijatnije moguće. Dobićete sve važne informacije i objašnjenja, u vezi stanja vaših zuba, procedura i zahvata koje je potrebno uraditi.

FAQ

Česta pitanja i odgovori

Mobilne proteze su najčešće namenjene deci i mlađim adolescentima, dakle pacijentima u starosnoj dobi kada se zubi lakše ispravljaju i kada vilica još uvek nije definitivno formirana. Dešava se prilično često da zubi ne niknu pravilno. Ovu pojavu može uzrokovati genetski faktor, neusklađenost između veličine vilica i zuba, a može biti i posledica štetnih navika koje su dovele do preranog gubitka zuba i posledičnih nepravilnosti.

Nepravilno izrasli zubi mogu predstavljati funkcionalni i estetski problem, ali oni mogu biti i potencijalni uzročnici drugih oralnih tegoba, zbog čega dete blagovremeno treba odvesti kod stomatologa odnosno ortodonta.

Na primer, veoma je čest slučaj da se između nepravilno izraslih zuba zadržavaju ostaci hrane, koji mogu stvoriti plak koji prerasta u kamenac i karijes. Zbog toga je potrebno da roditelji redovno, od malih nogu, vode decu u posete stomatologu i na kontrole, da bi se na vreme počelo sa ispravljanjem zuba i vilica, jer što je pacijent stariji, proces će biti komplikovaniji. Jedan od načina ispravljanja zuba i vilice jeste upotreba mobilne proteze za decu.

Mobilna proteza se pravi od kombinacije metalne žice i akrilata. Nakon što se uradi klinički pregled, analiziraju rendgenski snimci, uzme otisak odnosno sken vilica, izrađuje se mobilna proteza. Proteza se izrađuje tako što se na osnovu, otiska odnosno skena vilica i studijskog modela, pravi deo od akrilata koji prijanja na nepce, kao i žica koja se postavlja na zube, odnosno oko njih. Kada je u pitanju donja vilica, akrilat se postavlja na deo ispod jezičnog prostora. 

U dizajniranju izgleda mobilnih proteza mogu učestvovati i njihovi korisnici, a budući da su u pitanju obično deca školskog uzrasta, njima to predstavlja posebno zadovoljsto. Mali pacijenti mogu da izaberu različite kombinacije boja, kao i razne aplikacije u vidu različitih simbola i ukrasa.

Najbolji efekti se postižu kada je na dnevnom nivou broj sati tokom kojih se mobilna proteza nosi, veći od perioda provedenog bez nje. Mobilne proteze za decu ne smeju se nositi za vreme jela i tokom fizičkih i sportskih aktivnosti.

Prosečno vreme trajanja terapije je između šest meseci i dve godine.

Mobilne proteze se održavaju veoma lako. Potrebno ih je oprati posle korišćenja, najbolje četkicom i pastom za zube, a povremeno ih treba očistiti i specijalnim sredstvima za čišćenje proteza. Očišćenu protezu, kad nije u ustima, treba odložiti u kutijicu za čuvanje mobilne proteze, zato što je to najsigurnije mesto za čuvanje proteze. Ukoliko se odloži na neko drugo mesto, vrlo često se dešava da se mobilna proteza polomi ili izgubi.

Što se tiče održavanje zuba prilikom nošenja proteze, potrebno je da se zubi detaljno peru pomoću četkica sa manjom glavom pre i posle nošenja proteze, odnosno uveče i ujutru. Na taj način, može se dopreti do delova zuba koji su teže dostupni i sprečiti stvaranje zubnog plaka. Pošto se proteza nosi primarno noću, potrebno je da se obrati pažnja na higijenu zuba i proteze, zato što se noću luči manja količina pluvačke, pa je  i proces samočišćenja smanjen, čime je olakšano stvaranje dentalnog plaka.

Šta drugi misle o nama?

Pozitivni komentari naših zadovoljnih pacijenata je nešto što nam daje snagu i motivaciju da uvek idemo napred.

Usluge

Slične usluge

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever

Bezmetalne krunice

Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regionima vilica. One su najkvalitetnija i vizuelno

Saznaj više

Fasete

Koncept lečenja All-on-4 je isplativo rešenje koje pacijentima pruža fiksnu protetsku nadoknadu sa 10 do 12 zuba i to u roku od 72 sata od momenta ugradnje

Saznaj više

Metalokeramičke krunice

Metalokeramička krunica ili most je protetska fiksna nadoknada kojom se obezbeđuje zadovoljavajuća estetika, čvrstoća i trajnost.

Saznaj više

All on 4

Naginjanjem dva implantata poboljšava se kontakt kosti sa implantima, pružajući optimizovanu potporu kosti čak i uz minimalnu zapreminu kosti.

Saznaj više
Bezmetalne krunice

Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regionima vilica. One su najkvalitetnija i vizuelno

Saznaj više
Fasete

Koncept lečenja All-on-4 je isplativo rešenje koje pacijentima pruža fiksnu protetsku nadoknadu sa 10 do 12 zuba i to u roku od 72 sata od momenta ugradnje

Saznaj više
Metalokeramičke krunice

Metalokeramička krunica ili most je protetska fiksna nadoknada kojom se obezbeđuje zadovoljavajuća estetika, čvrstoća i trajnost.

Saznaj više
All on 4

Naginjanjem dva implantata poboljšava se kontakt kosti sa implantima, pružajući optimizovanu potporu kosti čak i uz minimalnu zapreminu kosti.

Saznaj više
Zakazivanje pregleda

Zakažite pregled

Nemojte odugovlačiti i tražiti nebitne izgovore i razloge da preskočite zubara. Zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” što pre. Naš tim stručnjaka i profesionalaca postaraće se da pregled protekne što je prijatnije moguće. Dobićete sve važne informacije i objašnjenja, u vezi stanja vaših zuba, procedura i zahvata koje je potrebno uraditi. Iskustvo duže od 20 godina i neprestano usavršavanje u novim tehnikama, materijalima i tehnologijama, svi zaposleni u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” smatraju ličnim imperativom. Priuštite konačno sebi i svojim najmilijima funkcionalno i estetski najbolje rešenje za savršen osmeh!