Zubni mostovi

Veliki procenat populacije je iz nekog razloga izgubio jedan ili više zuba. Postoje brojni načini da se zubi koji nedostaju nadoknade. Izrada zubnih mostova je samo jedan od načina kojima se poboljšava estetika, a istovremeno uspostavlja normalna funkcija žvakanja, koja je bila narušena gubitkom zuba.

Usluge

Šta je zubni most?

Zubni most predstavlja protetsku nadoknadu, koja se sastoji od niza povezanih krunica u jednu celinu. Zubni most se sastoji, od krunica, koje se postavljaju na zube nosače mosta, i međučlanova, tj. krunica koje zamenjuju zube koji nedostaju. Ovakva konstrukcija je vezana u jednu celinu i potpuno popunjava prostor gde su se nekad nalazili zubi.

Zubi nosači mosta su zubi koji se nalaze neposredno uz bezubi deo, kao kod svakog mosta koji mora da ima stubove da bi bio stabilan, ove zube upravo koristimo u tu svrhu. Zubi nosači mosta, moraju biti dovoljno jaki da mogu da preuzmu na sebe sile žvakanja, kako samih sebe, tako i zuba koji nedostaju. Najbolje je ukoliko su zubi nosači, zdravi zubi, koje je samo potrebno prebrusiti.

Naravno, ukoliko postoje karijesi ili su zubi iz nekog razloga kompromitovani (veliki nagib zuba ili povlačenje desni i okolne kosti), neophodna je njihova priprema u cilju ojačavanja.

Takvi zubi nosači se nakon pripreme prebruse i bezbedno koriste kao nosači zubnog mosta.

U situaciji gde prirodni zubi nisu dovoljno kvalitetni ili gde je parodontopatija uznapredovala toliko, da se čak ni nakon parodontološke terapije ti zubi ne mogu koristiti kao nosači, do rešenja se dolazi ugradnjom zubnih  implantata. Zubni implanti u ovakvim situacijama preuzimaju funkciju nosača mosta. Tako se dobija most nošen zubnim implantima, koji po svim karakteristikama zadovoljava estetske i funkcionalne kriterijume. Dakle pacijenti se njime služe kao i mostovima sa zubima nosačima na prirodnim zubima.

Mostovi na zubnim implantima se mogu praviti čak i kad pacijenti nemaju ni jedan prirodan zub u vilici.

Zubni mostovi

Kada se preporučuje ugradnja zubnog mosta?

Gubitak zuba dovodi do niza promena koje su vidljive odmah, ali i do niza problema koji se javljaju postepeno.

Neosporno je da nakon gubitka zuba, lice izgleda starije usled „upadanja“ obraza i stvaranja bora na mestu gde su izvađeni zubi. Za to je najbolji primer kad osoba izgubi prednje zube koliko se promeni fizionomija. Pri tom, osmeh bez zuba deluje zapušteno i takve osobe obično imaju potrebu da taj nedostatak zuba prikriju, bilo da pokrivaju usta rukama, bilo da prosto prestanu da se smeju. Svakako nedostatak zuba dovodi do frustracija i psihološkog osećaja inferiornosti.

Usled gubitka većeg broja zuba, često dolazi i do skraćenja donje trećine lica, pa se ta promena ogleda tako što uglovi usana idu na dole (dobija se tužan izraz lica). Zbog približavanja brade i nosa vizualno nos izgleda veći, a obrazi kao da vise.

S druge strane, gubitak zuba dovodi i do niza anatomskih i funkcionalnih poremećaja. Obično zubi koji se graniče sa bezubim poljem počnu da se naginju, a samim tim i da gube deo kosti koja ih okružuje.

Kost na mestu gde nedostaju zubi, svakako počinje da se resorbuje i povlači ubrzano, jer izostaje fiziološka stimulacija kosti koju su proizvodili zubi prilikom funkcije žvakanja. Zubi suprotne vilice koji se nalaze preko puta bezubog polja, počinju da „urastaju u prazan prostor“ ili bolje rečeno da „isplivavaju iz kosti“ jer nemaju kontra silu koja ih održava na nivou okluzalne ravni.

Pored promena koje nastaju na anatomskim strukturama, javlja se i niz problema vezanih za žvakanje, a samim tim i za varenje hrane. Pun zubni niz nam omogućava da pravilno sameljemo i obradimo hranu pre gutanja. To je jako bitno, jer samo dobro sažvakana hrana ne preopterećuje želudac prilikom varenja. Zato i postoji u narodu izreka „nagutao sam se hrane, pa mi je pala ko kamen na želudac“.

Svaki gubitak zuba, neophodno je rešiti, tako što ćemo koristiti postojeće zube kao nosače mosta ili ugradnjom zubnih implanata, bilo kao pojedinačnih nosača krunice bilo implantima kao nosačima mosta.

Zubni mostovi

Kako se prave mostovi za zube i koliko traje zahvat?

S obzirom da su mostovi radovi koji treba da imaju dugogodišnju funkciju, pri njihovoj izradi jako je bitno uraditi dobru procenu stanja zuba i napraviti plan rada.

Pored kliničkog pregleda, za dobar plan i analizu neophodni su ortopan snimak, a kod velikih rekonstrukcija i 3D snimak. Na osnovu dobijenih parametara, tokom pregleda, utvrđuje se detaljno šta je neophodno da se radi, da bi smo osigurali da most koji se napravi može da zadovolji sve estetske i funkcionalne potrebe pacijenata na dug vremenski period.

Prvo se procenjuje da li su zubi koji bi trebalo da budu budući nosači mosta stabilni, tj. da li imaju dovoljno kosti i u kakvom je stanju njihov potporni aparat. Najbolja opcija je da su zubi nosači potpuno zdravi i da ih je neophodno samo obrusiti. Nažalost to je najređa situacija. Zubi kod kojih se proceni, da ni nakon parodontološkog tretmana, ne bi bili dovoljno dobri da budu nosači mosta, se vade, a oni zubi koji bi posle parodontološke terapije, bili kvalitetni nosači mosta se naravno prvo saniraju, pa tek onda bruse i koriste kao nosači mosta.

Zatim se procenjuje da li je zubima koji ostaju kao nosači, potreban konzervativni ili endodontski tretman (plombiranje, lečenje korena i postavka kočića i nadogradnji u cilju ojačanja strukture).

Sledeća faza jeste skeniranje gornje, donje vilice i zagrižaja. Kad smo digitalno zabeležili početno stanje, pristupa se brušenju zuba, a nakon toga se skeniraju opet, ali samo obrušeni zubi. Ovo je takozvani digitalni otisak. Prednosti ovakvog rada su tome što pacijenti mnogo lakše podnose skeniranje nego klasično uzimanje otisaka, drugo, mnogo su precizniji, i u digitalnoj formi se šalju u zubnu tehniku.

U zubnoj tehnici se na osnovu skenova koje smo im poslali radi digitalni dizajn privremenih kruna, koje se predaju pacijentima u jako kratkom roku. Svrha ovih privremenih kruna nije samo da zaštite zube koji su obrušeni, već i da bude predlog budućeg trajnog mosta. Kada se pacijentima predaju privremeni mostovi, oni ih nose neko vreme i posle toga nam ukažu na sve što smatraju da im ne odgovara estetski i funkcionalno. Nakon toga, u ordinaciji prepravimo mostove i otklonimo eventualne smetnje, pa tek kad je pacijent zadovoljan svim parametrima privremenog  zubnog mosta, taj doterani privremeni zubni most se ponovo skenira i u zubnoj tehnici pomoću kompjuterski vođenih mašina izrađuje trajni zubni most od odabrane vrste keramike.

Na ovaj način pacijenti imaju mogućnost da aktivno učestvuju u dizajnu svojih zuba i da zube probaju pre nego što se napravi definitivni zubni most od keramike.

Vrste

Vrste zubnih mostova

Osnovna podela u zavisnosti od materijala od kog se izrađuju je na metalo-keramičke i bezmetalne zubne mostove.

Metalo-keramički zubni mostovi

Kao što samo ime kaže metalo-keramički mostovi se sastoje od dve osnovne komponente: metalne baze i keramike, koja se nanosi u slojevima odgovarajućih boja da bi se poboljšala estetika zubnog mosta.

Ovako napravljeni mostovi su vrlo pouzdani i sa njima se postiže pun funkcionalni efekat uz dobru estetiku.

Bezmetalni keramički mostovi i krunice za zube

Bezmetalni mostovi se najčešće izrađuju od cirkona i disilikatne keramike. Prednosti ovih mostova je u besprekornoj estetici, ali i načinu izrade koji je za pacijente lakši, predvidljiviji su rezultati, a biološki aspekt je daleko povoljniji nego kod metalo-keramičkih zubnih mostova.

Bezmetalni zubni mostovi se danas koriste za sve indikacije i mnogo su prisutniji u svakodnevnoj stomatološkoj praksi.

Mostovi na implantima

Tamo gde ne želimo da brusimo zdrave zube ili gde su uslovi takvi da nemamo dovoljno kvalitetne zube koji bi nosili zubni most, ugrađuju se implanti i koriste kao nosači zubnog mosta. S obzirom da zubni implant zamenjuje koren zuba, na njega se nakon ‘’srastanja’’ sa alveolarnom kosti (osteointegracija) postavlja nadogradnja (abatment), koji imitira krunični deo zuba i on je ustvari nosač krune ili mosta.

Cena zubnih mostova

Cena zubnog mosta se formira u zavisnosti od broja članova, vrste materijala od kog se izrađuje most, ali i od toga da li je potrebna priprema zuba nosača i koja vrsta pripreme.

Naravno da se razlikuje i cena mostova na zubnim implantima od mostova na prirodnim zubima, takođe postoji razlika u ceni da li su mostovi na šrafljenje ili na cementiranje.

Suštinski, kompletna informacija o ceni se dobija nakon pregleda u ordinaciji i analize neophodnih rendgenskih snimaka.

Česta pitanja i odgovori

Pacijenti često imaju nedoumicu oko toga kakav je osećaj žvakanja, mogućnost normalnog govora sa zubnim mostovima i da li postoje ograničenja u ishrani?

S obzirom da se zubni mostovi, bez obzira na vrstu materijala ili vrstu nosača mosta, izrađuju tako da u potpunosti nadoknade prirodne zube i preuzmu funkciju zuba koji nedostaju, ukoliko se urade kvalitetno, pacijenti posle početne faze privikavanja imaju osećaj kao i sa prirodnim zubima. Dakle vrlo brzo pacijenti potpuno slobodno koriste mostove i gotovo ih ne razlikuju  od osećaja sa prirodnim zubima.

S obzirom da su zubni mostovi fiksne zubne nadoknade, njihovo skidanje nakon cementiranja nije moguće, sem kod mostova koji su izrađeni na zubnim implantima i koji se zašrafljuju. Sve ostale vrste mostova ukoliko je potrebno skinuti, moraju se preseći i uništiti, a to može da uradi samo stomatolog. Da ne bi bilo zablude, i mostove koji se šrafe može da skine samo stomatolog, ali se oni kao takvi mogu ponovo vratiti i koristiti.

Prvenstveno nadoknada izgubljenih zuba omogućava bolju funkciju žvakanja. Otklanjaju se smetnje pri govoru koje se mogu javiti usled nedostatka pojedinih ili svih zuba. Pravilnom izradom mostova i dobrom artikulacijom zuba štiti se vilični zglob. Estetska rehabilitacija osmeha, kao i postizanje skladnosti lica i usana su neodvojivi deo dobro sprovedene protetske rehabilitacije.

Kao što je neophodno prati prirodne zube, tako je potrebno prati i zubne mostove. Činjenica da zubni mostovi imaju nosače, tj. zube koji su obrušeni te na njih stavljene krunice i članovi mosta, odnosno krune koje se nalaze na delu gde nedostaju prirodni zubi, ukazuje na kompleksnost pranja te regije. Preporuka je da se pored zubne paste i četkice, koriste još i interdentalne četkice kojima se pere deo između zuba, ali i između članova mosta. Pored navedenih sredstava za odrzavanje higijene, upotreba ‘’tuša za desni’’ je jako korisna u cilju čišćenja svih nedostupnih zona gore navedenim sredstvima.

Šta drugi misle o nama?

Pozitivni komentari naših zadovoljnih pacijenata je nešto što nam daje snagu i motivaciju da uvek idemo napred.

Usluge

Slične usluge

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever

Bezmetalne krunice

Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regionima vilica. One su najkvalitetnija i vizuelno najlepša protetska zubna nadoknada.

Saznaj više

Fasete

Koncept lečenja All-on-4 je isplativo rešenje koje pacijentima pruža fiksnu protetsku nadoknadu sa 10 do 12 zuba i to u roku od 72 sata od momenta ugradnje implantata.

Saznaj više

Metalokeramičke krunice

Metalokeramička krunica ili most je protetska fiksna nadoknada kojom se obezbeđuje zadovoljavajuća estetika, čvrstoća i trajnost.

Saznaj više

All on 4

Naginjanjem dva implantata poboljšava se kontakt kosti sa implantima, pružajući optimizovanu potporu kosti čak i uz minimalnu zapreminu kosti.

Saznaj više
Bezmetalne krunice

Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regionima vilica. One su najkvalitetnija i vizuelno najlepša protetska zubna nadoknada.

Saznaj više
Fasete

Koncept lečenja All-on-4 je isplativo rešenje koje pacijentima pruža fiksnu protetsku nadoknadu sa 10 do 12 zuba i to u roku od 72 sata od momenta ugradnje implantata.

Saznaj više
Metalokeramičke krunice

Metalokeramička krunica ili most je protetska fiksna nadoknada kojom se obezbeđuje zadovoljavajuća estetika, čvrstoća i trajnost.

Saznaj više
All on 4

Naginjanjem dva implantata poboljšava se kontakt kosti sa implantima, pružajući optimizovanu potporu kosti čak i uz minimalnu zapreminu kosti.

Saznaj više
Zakazivanje pregleda

Zakažite pregled

Zato nemojte odugovlačiti i tražiti nebitne izgovore i razloge da preskočite zubara. Zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Jovan Cabunac. Naš tim stručnjaka i profesionalaca postaraće se da pregled protekne što je prijatnije moguće, a zatim će vam dati sve važne informacije i objašnjenja u vezi stanja vaših zuba, procedura i zahvata koje je potrebno uraditi. Iskustvo duže od 20 godina i neprestano usavršavanje u novim tehnikama, materijalima i tehnologijama, svi zaposleni u stomatološkoj ordinaciji Dr Jovan Cabunac smatraju ličnim imperativom. Priuštite sebi i svojim najmilijima funkcionalno i estetski najbolje rešenje za savršen osmeh!