Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac

Zubni implantati - na korak do savršenstva

Zubni implantati mogu da se ugrađuju na mestu jednog izgubljenog zuba, što je biološki najprihvatljivije, pa je tako i preporuka savremene stomatologije. Takođe kod nedostatka više zuba u nizu, implantati mogu da nadomeste zube koji bi bili nosači mosta.

Kod bezubih pacijenata zubni implantati se ugrađuju ili na mestu zuba nosača cirkularnog mosta ili na najpogodnijem mestu za zube retinere kod izrade  proteza. Materijal od koga se izrađuju zubni implanti je titanijum jer je u potpunosti biokompatibilan i mehanički otporan. 

Za uspeh implanto-protetske rekonstrukcije i rehabilitacije presudni su pravilan odabir pacijenta, planiranje zahvata i odabir odgovarajućeg tipa implantata. Pre hirurške intervencije uzima se anamneza od pacijenta i vrši se procena opšteg i trenutnog zdravstvenog stanja. Jednako bitna je i procena stanja oralne higijene kao i motivisanost pacijenta i njegova očekivanja.

Pacijenti sa lošim navikama kao što su: često konzumiranje alkohola, upotreba nikotina, navika “grickanja” noktiju ili nekih predmeta, hrane (olovke i sl.) spadaju u paciijente sa umerenim rizikom pošto takve navike mogu da kompromituju zarastanje rane ili osteointegraciju implanta. Takođe je bitno proceniti parodontološki status postojećih zuba i okluzalne anomalije kao što su loš zagrižaj ili bruksizam (stiskanje i škripanje zubima). U odnosu na procenu donosi se odluka da li je bezbedno ugraditi implant. Za kompletnu procenu statusa stomatolog vrši klinički pregled usne šupljine uz tomografske snimke određenih regija (koji se rade po nalogu lekara).

Slične usluge:

Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići se koriste za analizu i unapređenje korisničkog iskustva i pomažu nam da se ova veb lokacija poboljša.