Vadjenje umnjaka

Usluge

O vadjenju umnjaka

Vađenje umnjaka je jedna od najzastupljenijih hirurških procedura u stomatologiji. Iako je medicina veoma napredovala poslednjih godina, panika i strah pacijenata od hirurškog vađenja umnjaka prisutni su i dalje. Uzrok tome su svakako predrasude pacijenata i strah od posete stomatologu.

Hirurško vađenje umnjaka je najbolji način da se rešite nepodnošljivog bola i otoka, kao i da izbegnete komplikacije koje oni mogu izazvati. Čekanje, odlaganje i nepotreban strah mogu samo pogoršati situaciju. Redovni odlasci stomatologu i pravilno održavanje oralne higijene su značajni ne samo za oralno već i za opšte zdravlje.

stomatoloska ordinacija vadjenje umnjaka

Uloga i značaj umnjaka

Uprkos uvreženom mišljenju da nam umnjaci nisu potrebni, te da su, štaviše, suvišni, jer samo bezrazložno stvaraju “gužvu u vilici”, ovi zubi su veoma korisni ako niknu i postave se normalno u zubni niz. Tek zahvaljujući njima, vilica ima svoju potpunu funkciju. Osmica kao „dodatni“ zub, ukoliko je zdrava, odlično može poslužiti i kao zamena susednom zubu koji je iz nekog razloga uklonjen. U pitanju su granični zubi, tzv. „treći kutnjaci“ koji imaju veliki značaj u očuvanju vilične kosti, pa samim tim i oralnog zdravlja. Oni nam omogućavaju savladavanje tvrde hrane, kao i dugo žvakanje. Naravno, samo u slučaju kada se pravilno održavaju, mogu se sačuvati  i do kraja života.

Umnjaci, međutim, i pored toga što su veoma korisni, definitivno mogu da zadaju i dosta muke: bol i otok prilikom nicanja, anomalije u položajima, remećenje rasporeda zuba, gubitak susednih zuba, poremećaj viličnog zgloba ili infekciju (pericoronitis). Zato svim problemima koji nastaju u vilici treba pristupiti oprezno.

Ne moramo da napominjemo koliko su redovne posete stomatologu važne. Kod umnjaka koji su zahvaćeni karijesom koji nije saniran na vreme, dešava se da karijes cirkularno bude prenet i na druge molare (kutnjake). Ako se reaguje kasno, umnjaci mogu da izazovu ozbiljne i trajne probleme. Ovo se može sprečiti samo pravovremenim reagovanjem i pravilnom i redovnom oralnom higijenom.

Zakažite stomatološki pregled što pre i konsultujte se sa našim stomatolozima oko toga da li je potrebno odraditi dodatne preglede i snimanja umnjaka. Ukoliko postoji neki problem sa vašim umnjacima (a on ne mora biti odmah očigledan, kao kod npr. tzv. impaktiranih umnjaka), naši stomatolozi će to znati da prepoznaju na vreme. čime će se sprečiti veće komplikacije.

Rast

Rast umnjaka

Svaka grupa zuba ima svoj vremenski period nicanja. Kada je u pitanju hronologija nicanja zuba, popularne osmice ili umnjaci, u medicini definisani kao takozvani  treći molari, niču poslednji u vilici. Od drugih molara razlikuju se po broju korena, koji može biti različit. Ponekad se nazivaju i “zubi mudrosti”, jer se veruje da sa nicanjem ovih zuba postajemo mudriji. Tačno vreme izbijanja umnjaka razlikuje se od osobe do osobe. Ovi stalni zubi razvijaju se relativno kasno, i to uglavnom između 18. i 25. godine života, a rastu na četiri mesta u vilici (dva u gornjoj i dva u donjoj). Kako niču poslednji, ostavljeno im je najmanje prostora za pravilan rast.

Rast umnjaka je potpuno prirodna pojava. Ipak, oni mogu da napravi probleme i intenzivan bol u vilici. S obzirom na to da rastu od krunice ka korenu, vađenje umnjaka pre nego što se formira koren je mnogo lakše. To ne znači da ih se uvek i pošto-poto treba rešiti i odlučiti se za preventivno vađenje. Nije svaki umnjak za uklanjanje. Da li umnjak treba ukloniti i li ga ostaviti u vilici određuje se na osnovu više kriterijuma. Vađenje zdravih osmica svakako nije neophodno, ali ako one nisu pravilno iznikle ili su impaktirane, onda su vađenje ili operacija najbolje rešenje. Stomatolog će najbolje znati da proceni kada je pravo vreme za vađenje umnjaka i ima li potreba za tim. Redovnim kontrolnim pregledima, praćenjem rasta umnjaka i preventivnim otklanjanjem  određenih problema, sprečićete potencijalne komplikacije.

Šta podrazumeva?

Impaktirani umnjak

Kako osmice niču poslednje (u odnosu na medijalnu liniju predstavljaju osmi zub u ljudskoj vilici), nemaju dovoljno mesta za rast i razvijanje. Zbog toga su ponekad vidljivi samo do pola (poluimpaktirani), a dešava se i da se uopšte ne vide. Takve umnjake koji ostanu zarobljeni u vilici nazivamo “impaktiranima” i oni kad-tad naprave problem, naročito ako su smešteni u donjoj vilici. Najčešći uzroci tome su ograničeni rast vilice i nedostatak prostora u zubnom luku.  U okolini impaktiranog zuba često postoje patološki procesi koji mogu biti izvor fokalne infekcije.

Ukoliko znate da imate impaktirani umnjak, najbolje je da ga se rešite na vreme, pre nego što kasnije nastanu komplikacije koje mogu da otežaju hiruršku intervenciju. Oko nekih impaktiranih zuba mogu se formirati i ciste, koje zahtevaju nešto teži hirurški zahvat. Iznenadne komplikacije uglavnom nastaju u dobu kada već postoji neko drugo hronično oboljenje, a tada je saniranje problema dodatno otežano. Svaki impaktirani umnjak predstavlja potencijalni problem kada je u pitanju vaše oralno zdravlje. Zato ga treba ukloniti što pre.

Simptomi upale

Upala umnjaka – simptomi

Delimično nicanje zuba može uzrokovati zadržavanje hrane između umnjaka i desni, što može dovesti do upale. Upala se manifestuje crvenilom, jakim i pulsirajućim bolom, otokom, otežanim otvaranjem usta, uvećanim limfnim žlezdama u predelu vrata i donje vilice. Bol se širi ka vratu ili uhu sa iste strane, a sve ovo može biti praćeno i temperaturom ili glavoboljom. Sve su ovo simptomi koji ukazuju na to da postoji problem sa umnjacima i njihovim otežanim nicanjem.

Operativno vađenje umnjaka, praćeno primenom antibiotika, tada je obično jedino rešenje, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije. Upala desni u predelu nedovoljno izniklog umnjaka naziva se perikoronitis. Najčešće se javlja u donjoj vilici i može biti različitog intenziteta.

umnjak bolovi
Klasično ili hirurško

Vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka može biti jednostavno, komplikovano ili hirurško. Ukoliko vađenje nije komplikovano, obavlja se jednostavno, bez operacije ili hirurškog zahvata. Težina intervencije zavisi od položaja umnjaka. Ukoliko je postojala akutna infekcija, najpre treba sačekati da se ona smiri.

S obzirom na to da su koreni umnjaka (čiji broj može biti različit) srasli u jednu celinu, to otežava njihovo vađenje, jer je ovakva formacija u zubnoj čašici zakrivljena. Zato je najbolje izvaditi umnjak pre formiranja korena, kada je tu samo krunica. Operacija umnjaka nije isto što i rutinsko vađenje zuba, jer se radi o hiruškom zahvatu. O operaciji umnjaka treba razmisliti ukoliko je zub impaktiran i postoji rizik od infekcije, zatim kada umnjak oštećuje druge zube ili otežava gutanje i žvakanje hrane. Ukoliko zub nije dovoljno izrastao, gura druge zube i pravi dodatne probleme, mora se ukloniti hirurškim putem.  Hirurško vađenje umnjaka je najpoznatija i najzastupljenija intervencija. Ona podrazumeva da se osmice “izvade” pre nego što izniknu. Ako su umnjaci već izrasli, to više nije hirurška intervencija, već uobičajeno vađenje zuba.

Iako je operacija umnjaka nelagodno i ne baš prijatno iskustvo, uz adekvatnu obostranu saradnju između pacijenta i stomatologa, uvidećete da to može biti rutinska intervencija. Nakon kliničkog pregleda i uvida u opšte zdravstveno stanje pacijenta, analize snikmaka i ortopana (ortopanomograf) i upoznavanja pacijenta sa procedurom koju intervencija podrazumeva, zakazuje se termin za operaciju. Važna je adekvatna priprema pacijenta na osnovu instrukcija doktora.

Čak i kada su umnjaci impaktirani, znajte da je intervencija  potpuno bezbolna. Postupak operacije izvodi se pod jakom lokalnom anestezijom i  traje od 15 minuta do sat vremena. Tačno vreme trajanja operacije zavisi od mnogo faktora: položaja zuba koji podleže operaciji, anatomskih karakteristika usne duplje, saradnje između pacijenta i doktora…

vadjenje umnjaka
Šta posle?

Oporavak nakon vađenja umnjaka

Uz adekvatno pridružavanje instrukcija koje pacijentu daje oralni hirurg, proces zarastanja nakon vađenja umnjaka je kratak i oporavak je jednostavan. Traje svega oko nedelju dana. Ukoliko je intervencija rađena pod lokalnom anestezijom, oporavak od vađenja biće brži. Uz konsultaciju sa stomatologom, nekoliko dana nakon vađenja umnjaka primenjuju se analgetici i antibiotici. Onda kada je potrebno ušivanje rane, što je čest slučaj, neophodna je kontrola nakon 6-7 dana od intervencije.

Potrebno je pridržavati se smernica za oporavak i saveta stomatologa. Neposredno nakon samog procesa vađenja nije dozvoljeno unošenje hrane dok traje dejstvo lokalne anestezije. Savetuje se odmor i korigovan režim ishrane tokom vremena oporavka, uz izbegavanje cigareta. Rana se ne ispira, kako bi mogla lakše da zaraste. Takođe, i postoperativna oralna higijena mora biti na adekvatnom nivou.

Bol i otok nakon operacije, kao i osećaj nelagodnosti na tretiranom mestu, normalna su pojava i eliminišu se upotrebom analgetika i hladnim oblogama. Uz adekvatno izveden zahtev i uigran hirurškim tim poput našeg, svedeni su na minimum. Stvaranje malih pregiba na desnima (zbog preoblikavanja kostiju) takođe je deo dužeg procesa oporavka. Brzina oporavka se razlikuje od pacijenta do pacijenta, u zavisnosti od godina (oporavak je brži i lakši kod mlađih osoba), težine hirurške intervencije i pridržavanja saveta stomatologa.

Cena usluge

Vađenje umnjaka – cena

Cena vađenja umnjaka varira u zavisnosti od težine i vrste intervencije (rutinsko, komplikovano, hirurško), odnosno od toga koliko je vađenje komplikovano (obično hirurško vađenje zuba, hirurško vađenje zuba sa uklanjanjem ciste i sl.). Hirurško vađenje zuba je skuplje u odnosu na rutinsko i komplikovano i u proseku se kreće od  100 evra pa naviše. Ipak, ne zaboravite jedno – da vaš osmeh i oralno zdravlje nemaju cenu.

Naši vrhunski specijalisti oralne medicine pomoći će vam da otklonite svaki problem koji imate sa umnjacima. Prijateljskim pristupom, komunikativnošću, profesionalnošću i adekvatnom pripremom pacijenta, naši stručnjaci dokazuju da proces operacije ili vađenja umnjaka ne mora da bude tako neprijatno i bolno iskustvo.

Šta drugi misle o nama?

Pozitivni komentari naših zadovoljnih pacijenata je nešto što nam daje snagu i motivaciju da uvek idemo napred.

Usluge

Slične usluge

Možda će vas zanimati i sledeće naše usluge:

Zubni implanti

Zubni implanti su titanijumski šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice i koji srastaju sa njom, a služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba.

Saznaj više

Bezmetalne krunice

Koriste se u slučajevima nedostatka jednog ili više zuba i predstavljaju najkvalitetnije i vizuelno najlepše protetske zubne nadoknade.

Saznaj više

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji koje značajno poboljšavaju nihov izgled.

Saznaj više

Fasete

Keramičke fasete ili viniri se dodaju na zube cementiranjem. Estetsko su rešenje koje čini da zubi izgledaju perfektno.

Saznaj više
Zubni implanti

Zubni implanti su titanijumski šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice i koji srastaju sa njom, a služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba.

Saznaj više
Bezmetalne krunice

Koriste se u slučajevima nedostatka jednog ili više zuba i predstavljaju najkvalitetnije i vizuelno najlepše protetske zubne nadoknade.

Saznaj više
Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba spada u najpopularnije procedure u stomatologiji koje značajno poboljšavaju nihov izgled.

Saznaj više
Fasete

Keramičke fasete ili viniri se dodaju na zube cementiranjem. Estetsko su rešenje koje čini da zubi izgledaju perfektno.

Saznaj više
Zakazivanje pregleda

Zakažite pregled već danas

Ako su oči ogledalo duše, zubi su svakako ogledalo zdravlja, zato nemojte odugovlačiti i tražiti nebitne izgovore i razloge da preskočite zubara. Zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” što pre. Naš tim stručnjaka i profesionalaca postaraće se da se opustite, a zatim će vam nakon prvog pregleda dati sve važne informacije i objašnjenja u vezi vaših zuba i procedura i zahvata koje je potrebno uraditi, bilo da su u pitanju intervencije u okviru konvencionalne ili estetske stomatologije.