Zubni implanti

Usluge

Zubni implanti

Zubni implanti su postali toliko prisutni, da je nastala čitava grana stomatologije vezana za njih – implantologija.

Prirodni zub se sastoji iz dva anatomska dela, krunice (deo zuba koji se vidi iznad desni i koristi pri žvakanju) i korena zuba (deo koji se nalazi u viličnoj kosti). Implanti su najbolja zamena za zube koji nedostaju, a sam implant preuzima funkciju korena zuba. Njima se mogu zameniti jedan, više ili svi zubi u vilici.

Ukoliko 3D i ortopan snimak pokaže da pacijent poseduje dovoljno vilične kosti, ugradnja zubnog implanta je rutinska i prilično laka za pacijenta.

Zubni implanti ugrađuju se u dve faze, između kojih se pravi pauza od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, tokom koje pacijent može da nosi privremenu krunicu, privremeni most ili protezu. Usled takvog načina rada, ugradnja implantata ne bi trebalo da utiče na normalan tempo života. Nekada je moguće ugraditi implante odmah po vađenju zuba, dok se ponekad preporučuje duža pauza, što sve zavisi od stanja vilične kosti pacijenta.

Proces ugradnje zubnih implanta

Stomatolog će oceniti da li je pacijent kandidat za ugradnju implantata. Pre svake implantacije neophodno je da se detaljnim pregledom utvrde svi parametri potrebni za uspeh zahvata, a posebno da bi se isključile potencijalne kontraindikacije. Potrebno je uzeti detaljno anamnezu i u nekim slučajevima izvršiti određene laboratorijske analize.

Standardni postupak ugradnje implantata započinje tako što se implant postavlja (ili implanti postavljaju) u viličnu kost pažljivom hirurškom tehnikom koja se odvija pod lokalnom anestezijom dovoljno jakom da pacijent ne oseća bolove. Posle ugradnje, oni se ostavljaju bez opterećenja nekoliko nedelja da bi kost mogla da uraste oko njih i stvori jaku biološku vezu.

Odmah po ugradnji implantata pacijent može, ako je potrebno, da dobije privremene zube, a definitivne krunice dobijaju se 3 – 4 meseca kasnije.

Ključ uspešnosti zubnih implantata leži u procesu oseointegracije. U periodu posle hirurške ugradnje implantata, u koštanom tkivu vilice se odigrava složen proces biointegracije. Period biointegracije iznosi najčešće 4 do 6 meseci za gornju, odnosno 2 do 3 meseca za donju vilicu.

Posle oseointegracije se na zubni implant postavlja (šraf) nastavak – mali metalni kočić koji se naziva abatment. Abatment kompletira infrastrukturu implanta zuba, na koju će se postaviti nova keramička krunica.

Pošto se postigne odgovarajući oblik krunice i njena boja uskladi sa bojom ostalih zuba, keramička kruna se fiksira za abatment. Ovako urađen „novi” zub treba da u potpunosti zameni funkciju prirodnih zuba.

Najčešće se koriste krunice koje se cementiraju na abatment. Nakon cementiranja krunica se ne može skinuti, već se u slučaju zamene krunica uništava, a abatment ostaje na implantu. Jako je važno prilikom ugradnje obratiti pažnju da cement ne dođe u zonu ispod desni ili dospe u prostor oko implanta jer to može prouzrokovati niz problema. Ukoliko se sve uradi kako treba, ovo rešenje je vrlo pouzdano.

Druga vrsta su krunice koje se šrafe na implant. U ovom slučaju su krunica i abatment fiksirani tj. spojeni van usta, a onda se zajedno ušrafljuju u implant, tako što se ostavi mali otvor u krunici kroz koji može da se dopre do šrafa, a nakon što se krunica i abatment pričvrste za implant, otvor se pokriva materijalom za plombe. Ovo rešenje je malo kompleksnije i skuplje, ali pruža mogućnost da se krunica lako skine sa implanta, ako je to potrebno. To je jedan od razloga zbog čega se ova vrsta kruna savetuje pacijentima. Drugi i mnogo važniji razlog je što kod ove vrste krunica nema upotrebe cementa, pa samim tim i rizika da cement dospe u zone koje mogu izazvati upalu i pojavu periimplantita. Jednom rečju ovaj metod je bezbedniji. Ovo rešenje se može primeniti ako ima dovoljno kosti da se implant pozicionira tako da otvor za šraf bude na sredini krunice ili makar blizu sredine. Najčešći problem je kosa pozicija kosti, tako da prorez za šraf dolazi u vidljivu zonu krunice, što estetski nije prihavtljivo.

Cementiranje ili šrafljenje svih krunica (ako ih ima više) je proces koji se obavlja tokom jedne seanse i onog momenta kada se poslednja krunica cementira (zašrafi), pacijent je potpuno rehabilitovan.

Prednosti ugradnje implanta

Kada nedostaju zubi, kost u području vilice gde su se oni nalazili počinje da se povlači (resorbuje).  Pravovremenom ugradnjom implanta se ovaj proces zaustavlja. Tamo gde se nakon gubitka zuba ne ugradi implant, resorpcija vremenom može biti tolika da nema dovoljne količine kosti za ugradnju implanta. Da bi se prevazišao ovaj problem često se radi hirurška intervencija kojom se dodaje ‘’veštačka kost’’, pa se nakon nekoliko meseci može pristupiti implantaciji.

Gubitak zuba neminoivno dovodi do smanjenja kvaliteta žvakanja, preopterećenja preostalih zuba i poremećaja okluzije. Sve ovo može prouzrokovati probleme kao što su naginjanje preostalih zuba, promene i bolove u viličnim zglobovima, ali i psihološke probleme i nesigurnost jer je naružen estetski izgled kao i pravilan izgovor određenih glasova.

Ugradnja implanta štiti i kost susednih zuba, sprečava njihovo pomeranje i definitivno osoba sa svim zubima ima veće samopouzdanje.

ALL ON 4 koncept ugradnje implanta

Kada pacijentu nedostaje veći broj zuba a svi preostali zubi moraju da se vade ili kada je pacijent bezub, koriste se ALL ON 4 i ALL ON 6 koncept, koji je zasnovan na ugradnji 4 do 6 implanata po vilici i izradi mostova koji se šrafe (hibridni mostovi).

ALL ON 4  koncept je osmišljen za rešavanje kompleksnih slučajeva totalne bezubosti kada klasična rešenja ne mogu da pomognu. ALL ON 4  koncept se primenjuje kod osoba koje nemaju dovoljan kvalitet vilične kosti (debljina, širina, visina, gustina, veliki sinusi…) za standardno postavljanje šest i više implanta.

Suština ALL ON 4 tehnike je u postavljanju dužih šrafova za dva zadnja implanta pod uglom. Implanti se najčešće postavljaju na poziciji gde su bile četvorke ili petice, a kasnije se u protetskoj konstrukciji dodaju „viseće šestice”. Pored dužine, kosi implanti moraju biti i adekvatne širine, kako bi izneli opterećenje visećih zuba. Ugradnjom implanata pod uglom izbegava se kontakt implanta sa nervima ili sinusima, što je i suština samog ALL ON 4 koncepta.

Druga dva implanta postavljaju se najčešće na pozicijama gde su ranije bile dvojke. Sistem je koncipiran tako da četiri implanta, adekvatne dužine i širine, nose protetsku konstrukciju od 12 članova (zuba). Važno je napomenuti da se na ovakvu konstrukciju odmah dodaje fiksni privremeni rad, međutim taj most ne uključuje viseće zube (šestice), već se ti zubi dodaju tek u definitivnoj konstrukciji.

Da protetski rad na četiri implanta ima veliku stabilnost, svedoči i podatak da se kod svih pacijenata, implanti mogu odmah opteretiti privremenim mostom, tako da pacijent može odmah da se vrati svim životnim aktivnostima. Budući da se postavljaju samo četiri implanta po vilici, ALL ON 4 konceptom se najbrže i najjednostavnije rešavaju kompleksni slučajevi fiksnim privremenim i kasnije fiksnim definitivim radom. Postoje i jednostavnije opcije, koje se preporučuju kod osoba koji imaju dovoljno vilične kosti, kao što je koncept ALL ON 6 koncept.

Zubni implanti koje koristimo

Straumann, Neodent

U stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” radi se sa najkvalitetnijim implantnim sistemom Straumann www.straumann.com. Švajcarska kompanija Straumann je lider na svetskom tržištu u proizvodnji implantata. Upravo zato postoji najveći broj objavljenih naučno-istraživačkih radova o Straumann implantatima. Više od 20 godina kliničkih istraživanja rezultirala su jedinstveno dizajniranim implantološkim sistemom potvrđenim u kliničkoj praksi po najvećim standardima savremene stomatologije.

Veoma je važno napomenuti da se uz ugrađene Straumann implante dobija pasoš implanta (Implant passport), u koji se upisuju jedinstveni reg. brojevi i podaci svakog ugrađenog implanta, što garantuje i njihovu originalnost.

Zubni implanti - cena

Cena zubnog implanta je stavka koju treba imati u vidu i koju treba isplanirati. Cene implantata postaju zadnjih godina sve niže, ali se ne može reći da su zubni implanti jeftini. Međutim pošto su zubni implanti dugoročna investicija, cena ne bi trebala da bude glavni orijentir prilikom izbora stomatološke ordinacije. Zubni implanti su veoma isplativi, ako znamo da će nam zameniti nedostatak zuba do kraja života. 

Imajući u vidu da jedan zubni implant sa krunicom može spasiti i čitav niz zuba, jasno je kolika je to prednost, a kada su zdravlje i estetika u pitanju, nekada je potrebno odvojiti nešto više novca kako bi dugoročni efekat bio bolji.

Gubitak zuba, bezubost, mogu dugoročno mnogo više koštati nego ugradnja implanta. Kada je u pitanju ugradnja implanta, pošto ceo proces traje nekoliko meseci, može se organizovati da se čitava procedura plaćanja „razvuče” shodno intervencijama i tako preterano ne optereti budžet.

Treba pokušati da se zanemari finansijski aspekt koji je na strani zubnih mostova, jer je u većini slučajeva ugradnja zubnih implantata bolje i kvalitetnije stomatološko rešenje. Ugradnjom implanata se izbegava brušenje zdravih zuba i osećaj koji pacijent ima sa zubnim implantima je neuporedivo bolji nego sa zubnim mostovima. Međutim, nije u svim situacijama ugradnja implanata bolje rešenje i potrebno je sagledati sve aspekte prilikom donošenja definitivnog plana terapije.

Česta pitanja i odgovori

Ugradnja implanta nije bolna, jer se zahvat ugradnje zubnog implanta uvek radi u lokalnoj anesteziji.

Tokom ugradnje implanta mogu se čuti zvuci bušenja i zavrtanja, što može delovati neprijatno, ali je činjenica da je ugradnja zubnog implanta, zbog dejstva lokalne anestezije, potpuno bezbolna, čak često jednostavnija od procesa vađenja zuba. Dakle, tokom operacije pacijent ne oseća nikakav bol, posebno ako se radi sa zdravim tkivom.  Ukoliko je pacijent suviše uzbuđen zbog intervencije, preporuka je da pre intervencije popije sedativ, naravno uz prethodnu konsultaciju sa stomatologom.

Svaka zdrava osoba bez težih sistemskih i hroničnih oboljenja, ukoliko rendgenski snimak (3D i orotopan) pokaže da ima dovoljno vilične kosti, bez bojazni se može odlučiti na ugradnju zubnih implantata. Najvažnije je opšte zdravstveno stanje pacijenta i odsustvo težih bolesti i faktora rizika.

Apsolutne kontraindikacije za ugradnju implantata su:

  • Nekontrolisan dijabetes
  • Ranija zračenja u predelu vilice
  • Imunosupresivna terapija
  • Aktivna upotreba narkotika

Relativne kontraindikacije – stanja koja dovode do povećanog rizika od gubitka implantata su:

  • Teško i aktivno pušenje i alkoholizam (pušenje i alkohol sprečavaju zarastanje rana u ustima i mogu umanjiti izglede da ugradnja implanta bude uspešna)
  • Sjogrenov sindrom
  • Alchajmerova bolest
  • Snažno noćno škripanje zubima (bruksizam)
  • Trudnoća

Još jednom, osobe u starijem životnom dobu ne predstavljaju kontraindikaciju zbog svojih godina, a kvalitetan pacijent za zubne implante trebao bi da ispunjava sledece uslove: dobro opšte zdravlje, zdrave desni i dovoljno vilične kosti da podrži implantate. Napominjemo da postoji mogućnost za ugradnju implanta kod pacijenata koji su izgubili kost u svojoj vilici, ako se prvo hirurškim postupkom nadoknadi vilična kost.

Studije pokazuju da je ugradnja implantata uspešna u više od 95% slučajeva. Ukoliko dođe do odbacivanja implanta, problem se obično javlja u toku prve godine nakon operacije. Posle tog perioda, samo oko 1% svih implantata biva odbačeno. Dešava se, naravno, da pojedini organizmi reaguju drugačije od uobičajenog na ugradnju implanta.

Implant se odbacuje onda kada se ne veže za kost zbog infekcije. U svakom slučaju, implant se tada uklanja i ostaje rana koja brzo zarasta. Od presudnog značaja za dugoročni uspeh implantacije i uspešnu funkciju implantata jeste održavanje besprekorne oralne higijene i redovne kontrole pacijenta posle implantacije. Zato je od izuzetne važnosti imformisanje pacijenta u vezi održavanja oralne higijene i primene specijalnih sredstava za čišćenje implantata i zubnih nadoknada na njima.

Termini kao što su doživotni ili permanentni, nisu adekvatni za bilo koju medicinsku terapiju i stomatološku nadoknadu, s obzirom da u medicini i stomatologiji ne postoji garancija da će nešto trajati zauvek. Izraz  „dugoročno” više odgovara upotrebi bilo koje terapijske procedure u stomatologiji.

Nakon ugradnje zubnog implanta i njegovog vezivanja za viličnu kost, implanti bi trebalo da imaju doživotni vek trajanja. Međutim, kao i sa zubima koji bi u idealnim uslovima trebalo doživotno da traju i sa implantima može doći do problema. Ako se održava dobra higijena oko zubnih implantata i uz redovne kontrole, očekuje se da će implant dugoročno biti stabilan u vilici. Naravno, važno je i opšte zdravlje pacijenta, dešava se da u slučaju teže bolesti propadaju kako zdravi zubi, tako i zubni implanti.

Nakon ugradnje zubnih implanata pravila ponašanja su ista kao i posle bilo koje druge hirurške intervencije: meka i kašasta hrana, korišćenje hladnih obloga, izbegavanje fizičkih napora i vrućih napitaka.

Nakon ugradnje zubnog implanta i perioda srastanja sa vilicom, zubni implant je prekriven desnima i ne vidi se. Međutim, već od momenta kada se dentalni implant stavi u funkciju, odnosno kada se on otvori i na njega ušrafe abatment i zubna krunica, održavanje higijene postaje izuzetno važno.

Ovom pitanju se nažalost ne posvećuje zaslužena pažnja. Naravno, samim implantima nije potrebno održavanje, ali ono što je od neizmerne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implantata i krunica. Iako mogu postojati i drugi razlozi, za veliki procenat upala oko zubnih implanata zaslužna je upravo loša higijena.

Zakažite pregled

Ako su oči ogledalo duše, zubi su svakako ogledalo zdravlja, zato nemojte odugovlačiti i tražiti nebitne izgovore i razloge da preskočite zubara. Zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” što pre. Naš tim stručnjaka i profesionalaca postaraće se da se opustite, a zatim će vam nakon prvog pregleda dati sve važne informacije i objašnjenja u vezi vaših zuba i procedura i zahvata koje je potrebno uraditi, bilo da su u pitanju intervencije u okviru konvencionalne ili estetske stomatologije. Iskustvo duže od 20 godina i neprestano usavršavanje u novim tehnikama, materijalima i tehnologijama, svi zaposleni u stomatološkoj ordinaciji „Dr Jovan Cabunac” smatraju ličnim imperativom.